Bruker vi aluminium hver dag?

22 mai 2021
Johanne Larsen

Aluminium er noe du bruker mye oftere enn du tror, og kanskje også i en helt annen form enn du tenker på. Her skal vi se litt nærmere på noen av de tingene vi bruker hver eneste dag som er laget av nettopp aluminium – og hvorfor man har valgt nettopp dette materialet. 

Det du bruker hver dag

Det er noen ting du bruker hver eneste dag som er laget av aluminium. Det er for eksempel aluminiumsfolie, som alle har i kjøkkenskuffen, men også ting som datamaskiner og smarttelefoner. 

Når det skal være lett og sterkt 

Man velger faktisk å bruke aluminium på grunn av de egenskapene som dette materialet har. Man bruker nemlig aluminium når noe skal være både lett og sterkt, og her er aluminium så godt som uslåelig. Det gjør også at man kan bruke aluminium til noen ting som trenger nettopp disse egenskapene. Det kan for eksempel være noe som en bil. Det er nemlig mange som ikke er klare over at mange biler er laget av aluminium. Det er ikke bare fordi det er lett og sterkt, men også fordi det er lett å forme. Når man skal lage biler, så er fart og luftmotstand en svært viktig faktor, og designet skal ikke bare være flott, men også funksjonelt. Da blir det man kaller aerodynamisk design svært viktig, og da egner aluminium seg spesielt godt – fordi det er et materiale som det er lett å forme. 

Dette gjelder også når man skal bruke aluminium til å lage verktøy som https://www.alupro-n.no/renskespett.html. Veldig ofte skal man jobbe med svært harde og robuste materialer, og da må man ha verktøy som er robust, men også så lett at man kan bruke det. Det samme gjelder også for maskineri, og derfor ser man ofte at dette er laget at vidundermaterialet aluminium. 

Flere nyheter