Betydningen av Fallsikringskurs for Arbeidssikkerhet

10 september 2024
Kim André Haugen

editorial

I arbeidslivet, særlig innenfor bygg- og anleggsbransjen, så vel som en rekke andre industrisektorer, står fallsikkerhet høyt på agendaen. Årlig rapporteres det om alvorlige fallulykker, noen med fatalt utfall. Det understreker betydningen av kvalifisert opplæring i fallsikring. Et fallsikringskurs er ikke bare et lovkrav for enkelte arbeidsoppgaver; det er en livsviktig investering i de ansattes sikkerhet og helse. Her skal vi ta en grundig titt på hva fallsikringskurs innebærer, dens fordeler, samt dens essensielle rolle i å minimere risikoen for ulykker i arbeid i høyden.

Hva er Fallsikringskurs?

Fallsikringskurs er en type sikkerhetsopplæring som er designet for å lære deltakerne hvordan de på en effektiv måte kan beskytte seg selv og sine kolleger fra fallet når de utfører jobber som innebærer arbeid i høyden. Det gjelder enten det er på en byggeplass, ved vedlikehold av bygninger, montering av store konstruksjoner, eller andre aktiviteter hvor det er fare for å falle fra høyder. Kurset går vanligvis grundig gjennom ulike teknikker for fallforebygging, korrekt bruk av fallsikringsutstyr, og viktigheten av å følge sikkerhetsprosedyrer for å unngå ulykker og skader.

Kurset inkluderer teoretiske og praktiske elementer, og gjennomføres ofte med en kombinasjon av klasseromsundervisning og demonstrasjoner i felt. Deltakerne kan lære om forskjellige typer fangutstyr som sikkerhetssele, fallblokk, og livliner samt riktige metoder for å sikre sikkerhetsutstyret til pålitelige ankerpunkter. Videre dekkes også vurdering av risiko og nødprosedyrer i tilfelle et fall inntreffer.

Viktigheten av Fallsikringskurs

Fallsikringskurs gir arbeidstakere de nødvendige ferdighetene og kunnskapene for å forebygge ulykker i forbindelse med arbeid i høyden. Dette er særdeles viktig siden arbeid i høyden innebærer store risikoer, og en ulykke kan ha alvorlige konsekvenser både for den enkelte arbeider og for virksomheten. For arbeidsgivere er det et juridisk krav å sørge for at arbeidstakere som utfører slike oppgaver, har fått nødvendig opplæring og utstyr for å utføre arbeidet sikkert.

Sikkerhetsreglement og regelverk, som for eksempel Arbeidsmiljøloven og forskriftene tilknyttet bruk av arbeidsutstyr, legger strenge føringer for hvordan arbeid i høyden skal utføres. Uten korrekt opplæring, kan virksomheter risikere både menneskelige og økonomiske tap, samt sanksjoner og bøter fra tilsynsmyndigheter. Et solid fallsikringskurs sørger derfor for at både arbeidsgiver og arbeidstaker kan føle seg sikker på at arbeidet utføres i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

Riggerkurs

Kjerneelementer i Fallsikringskurs

Et komplett fallsikringskurs vil typisk inneholde en rekke sentrale elementer. En viktig del av kurset er forståelsen og anerkjennelsen av de farer som jobb i høyden representerer. Det kreves grundig innsikt i risikovurdering og fareidentifikasjon, samt kunnskap om hvordan man etablerer og følger sikre arbeidsprosedyrer.

Videre undervises i korrekt valg og bruk av personlig verneutstyr (PVU) og andre relevante sikkerhetssystemer. En hel del av kurset omhandler korrekt bruk og regelmessig vedlikehold av utstyret for å sikre at det forblir pålitelig og trygt under arbeidsoperasjonene. Deltakerne lærer også hvordan de skal sette opp, inspisere og pakke ned utstyret på korrekt vis.

Et annet vesentlig aspekt ved kursene er nødrespons og førstehjelp. Med fokus på de særskilte forholdene som kan inntreffe etter en fallende gjenstandsulykke, inneholder kurset gjerne moduler som tar for seg livredning og riktig førstehjelp.

Gjennomføring og Sertifisering av Fallsikringskurs

For at et fallsikringskurs skal anerkjennes, og for at deltakerne skal få en godkjent sertifisering, må kurset oppfylle spesifikke krav som er stilt av relevante myndigheter. Kursene bør være satt sammen og gjennomføres i henhold til de seneste standardene og beste praksisene for fallsikkerhet.

Etter teoretisk undervisning følger normalt en praktisk del hvor deltakerne aktivt må demonstrere at de kan anvende kunnskapen de har lært. Evalueringen kan innebefatte både skriftlige og fysiske tester. Etter en vellykket gjennomføring mottar deltakerne et sertifikat som er bevis på at de nå besitter nødvendige ferdigheter og kunnskap for å arbeide trygt i høyden.

I avslutning kan en si at en investering i et kvalitets fallsikringskurs ikke bare kan bety forskjellen på en trygg eller en farefull arbeidsplass, men også betydelig økonomisk besparelse i forhold til potensielle skader og tilhørende kostnader. Det tufter bedriftens kultur på en forankret tankegang om sikkerhet først og sikrer at alle ansatte kommer hjem trygt etter en arbeidsdag på høyden.

Flere nyheter